Op deze manieren kun je infraroodverwarming gebruiken

infrarood muurverwarming

Infraroodverwarming is een vorm van elektrische verwarming. Met infraroodverwarming verwarm je duurzamer dan met gas. We zullen in het vervolg infrarood vaak afkorten tot IR.

Wat is infraroodverwarming?

Bij IR-verwarming wordt IR-straling gebruikt, die pas warmte opwekt als die ergens op valt. Met convectoren wordt lucht verwarmd, die vervolgens gaat circuleren. Daardoor wordt een ruimte warm. Bij IR-verwarming is er geen luchtcirculatie. Als je je in een IR-stralingsbundel bevindt, dan voel je warmte. Dat is een directe vorm van verwarming. Als de straling op een vloer valt, dan wordt die warm en zal vervolgens warmte gaan afgeven, bijvoorbeeld aan jou als je op die vloer staat. Dan is er sprake van indirecte verwarming.

infrarood muurverwarming

Vormen van IR-verwarming

Er zijn diverse vormen van IR-verwarming. We praten dan over:

  • panelen
  • stralers
  • vloerverwarming
  • muurverwarming

We zullen die vormen nader bespreken.

Panelen

IR-panelen worden veel toegepast. Aan een muur kun je ze tamelijk eenvoudig bevestigen. Aan het plafond is wat lastiger. Zeker in een verlaagd plafond kunnen die een mooie oplossing zijn. Je kunt ze in een aantal maten krijgen. Desgewenst kunnen ze van een afbeelding worden voorzien en zijn ze ook decoratief. IR-panelen zijn met name geschikt als bijverwarming. Voor hoofdverwarming is de capaciteit vaak onvoldoende. Voor in de badkamer zijn er ook spiegels met IR-verwarming.

Stralers

IR-stralers zijn in feite een moderne versie van de ouderwetse straalkachel. Net als panelen kun je ze aan een muur of plafond bevestigen. Ze komen echter ook in de vorm van een vrijstaand apparaat. Voor gebruik binnenshuis kan je het beste een carbonstraler gebruiken. Die geven geen licht.

Vloerverwarming

Als elektrische vloerverwarming verbruikt de infrarood-versie minder energie dan andere. De IR-matjes komen direct onder de vloerbedekking te zitten. Het gaat om indirecte verwarming.

Muurverwarming

Infrarood muurverwarming is heel vergelijkbaar met de vloerverwarmingsvorm. Bij infrarood muurverwarming worden de stralingcomponenten echter onzichtbaar verwerkt in de stuclaag van een muur.