Tips voor het verbouwen van je huis

In deze blog tips voor het verbouwen van je huis. En dit omdat soms een woning verprutst wordt door een verbouwing, terwijl velen juist veel meer wooncomfort verkrijgen in een verbouwde woning die meer waard is. Renovatie van een huis moet dus goed gebeuren.

Het plan

Teveel mensen gaan te werk zonder een goed plan. Terwijl bouwbedrijven, dus de professionals, juist heel sterk vanuit tekeningen en een bouwbestek werken. Het is dus raadzaam om eerst een goed plan te maken voordat je uit gaat breken en ‘dan pas bekijkt wat er moet gebeuren’ want zelden loopt dat goed af. Voor het opstellen van het plan, alvast de eerste tip; denk aan de aankomende energietransitie. Probeer de woning daar klaar voor te maken. Bijvoorbeeld; als de vloeren er toch uitgaan en de tuin overhoop ligt, alvast die kabel trekken voor de warmtepomp. In de toekomst gaan de woningen van het aardgas af, en komt er een warmtepomp. Deze trekken veel stroom, die warmtepomp krijgt een eigen groep in de meterkast, makkelijk als de kabel daarvoor alvast ligt. Het is slim om al dit soort ideeën alvast op papier te zetten voordat je daadwerkelijk het huis leeg gaat halen.

Woningverbetering

Met het plan is het goed om te bekijken of er iets mogelijk is om de waarde van de woning omhoog te krijgen. Het voorbeeld; klaarmaken voor de energietransitie kan al een waardevermeerdering geven. Helemaal als het al een beetje meer volledig wordt gemaakt door de extra groep aan te laten leggen. Bij verkoop van de woning zie je dat geld dubbel terug. Als je het helemaal volledig maakt, alvast het geluidsdichte schuurtje voor de warmtepomp wegzet, of zelfs al van het aardgas afgaat, dan is de waardevermeerdering van het pand enorm, maar dat is dan ook de investering. Er vanuit gaande dat je niet onbeperkt budget hebt, richt deze blog zich op de voordelige aanpassingen die toch een waardevermeerdering geven. Isolatiemateriaal is vrij voordelig. En dat is dan ook de tip om daar niet zuinig mee te zijn, en echt zoveel mogelijk goed te isoleren. Niet alleen bij verkoop brengt de woning meer op als het goed geïsoleerd is, maar zelf heb je voordeel bij een lagere energierekening. Kortom; het isolatiemateriaal verdien je zo terug. Goed isoleren heeft nog meer voordelen als enkel de warmte binnenhouden in de winter; in de zomer houdt het de koelte binnen en het is gelijk geluidsisolatie. Je hebt dus meer wooncomfort als de woning goed geïsoleerd is. De echt grote stap voor woningverbetering is de woning groter maken, en dat is het overwegen waard. Je moet dan denken aan van de kleine zolder middels een dakkapel een grote kamer maken.