Met rotan kun je alle kanten op
Meubelen die van rotan zijn gemaakt zijn een aantal jaren uit de mode geweest. Maar nu het landelijke interieur door vrijwel geheel Nederland wordt omarmd, zijn meubelen die van rotan zijn gemaakt weer helemaal terug! En dat is ook terecht, want het materiaal biedt enorm veel mogelijkheden om meubelen van te maken.
Welke soorten rotan zijn geschikt voor het maken van meubelen?
Allereerst is er manou. Deze rotansoort is het pareltje als het om kwaliteit, buigzaamheid en duurzaamheid gaat. Maar welke rotansoort je uiteindelijk ook gebruikt, het materiaal staat er bekend om dat het jarenlang mee kan gaan. Bovendien kan een kapotte zitting of rugleuning eenvoudig worden vervangen. In Nederland zijn er een aantal reparatiepunten waar je je meubel kunt inleveren en een stoelenmatter het beschadigde deel van het meubel meestal voor een paar tientjes kan herstellen. Oké, terug naar de kern van het verhaal: welke rotansoorten zijn er nog meer?
Pitriet
Rotan is een verzamelnaam voor alle soorten rotan. Alle soorten worden gemaakt van een liaan die in het tropisch regenwoud groeit. Pitriet is opgebouwd uit het binnenste gedeelte van de liaan. Doordoor is het vlechtmateriaal zeer buigzaam, maar ook nog steeds zeer stevig.
Webbing
Webbing staat bekend als gaatjesmatten. Je ziet webbing vaak terug in de wat ouderwetsere stoelen, waarbij de gaatjesmatten voor de zitting en rugleuning zijn gebruikt. Webbing is stevig, maar ook flexibel waardoor een stoel nog steeds comfortabel zit. Meer informatie over webbing is hier te vinden: https://www.rotanblees.nl/rotan-webbing-kopen.
Wikkelband
Deze rotansoort is platter en breder dan pitriet. Daarmee is dit materiaal uitermate geschikt om meubelzittingen van te maken. Maar ook Imkers gebruiken volop wikkelband. Het riet is namelijk bijzonder goed te gebruiken om bijenkorven van te vlechten.
Meer over rotan vlechtmaterialen
Het gaat te ver om in dit artikel alle soorten rotan te bespreken. Naast de vorm en de structuur, zijn er diverse vlechtmaterialen die in verschillende kleuren en diktes leverbaar zijn. Ook bestaan er grote kwaliteitsverschillen tussen de materialen. Wil je voor topkwaliteit materiaal gaan? Dan is het aan te raden om blauwband vlechtmaterialen te kopen. Dit materiaal is eenvoudig te herkennen, door de blauwe band waarmee het riet is verpakt. Meer informatie over alle verschillende soorten rotan vlechtermaterialen is te vinden op: https://www.rotanblees.nl/vlechtmaterialen.
Bij welk interieur past rotan het beste?
Zoals je inmiddels begrijpt, kun je met rotan alle kanten op. Echter, de meubelen moeten natuurlijk nog wel bij de rest van het interieur passen. Daarom is het goed om te weten bij welk soort interieur de rieten meubelen passen.
Als uitgangspunt kun je ervan uit gaan dat rotan meubelen het beste tot hun recht komen in een landelijk interieur. Daarbij hangt het ervan af hoe grof het interieur is. Heb je bijvoorbeeld een brede boomstamtafel van dik massief hout? Dan staat het vreemd als daar dunne rieten stoelen omheen staan. Het is dan beter om voor dikke gevlochten meubelen te kiezen.
Twijfel je of rotan meubelen wel bij je interieur passen? Dan is het raadzaam om een interieurspecialist om advies te vragen. Dat soort specialisten hebben een prima kijk op wat wel en niet bij elkaar past. Omdat de concurrentie onder de interieurspecialisten de afgelopen jaar nogal gegroeid is, kost een advies tegenwoordig meestal niet meer dan een paar honderd euro. Misschien vind je het veel geld, maar bekijk het eens van de andere kant: hoeveel is het je waard om iedere dag in een woning binnen te komen waar je je echt thuis voelt?