Hout is een natuurlijke materiaalkeuze voor projecten van alle maten en toepassingen. De beschikbaarheid, sterkte, gebruiksgemak, milieuvriendelijkheid en betaalbaarheid hebben ervoor gezorgd dat hout steeds populairder is geworden. Met zoveel keuze aan hout is het selecteren van de juiste houtsoort niet eenvoudig. In dit artikel delen we de voordelen van het gebruik van eiken hout.

Uitstekende sterkte en duurzaamheid

Hoewel eik een hardhout is, overtreft eikenhout de sterkte en duurzaamheid van velen andere houtsoorten. Wat handig is om te weten is dat er ongeveer 600 soorten eiken beschikbaar zijn uit verschillende delen van de wereld. Per eikenhout soort kan er weer verschil in de sterkte en duurzaamheid zitten. Eikenhout slijt minder snel en daardoor is eikenhout bijvoorbeeld een veel voorkomende keuze voor vloeren.

Weinig onderhoud

Eikenhout is een van de meest duurzame houtsoorten die er zijn, dat heeft ermee te maken dat eikenhout zeer weinig onderhoud nodig heeft, zelfs gedurende een langere periode. Als je een eik blootstelling geeft aan de zon zorgt dat voor een zilverachtige look wat juist mooi kan zijn. Maar als je het blootstelt aan regen kan het een warme een zwartgeblakerde tint veroorzaken.

Mooi om te zien

Eikenhout is zowel nieuw als verouderd mooi. Eikenhout heeft een karakteristieke uitstraling en straalt kwaliteit uit en heeft een elegante textuur. De rustieke uitstraling zorgt voor een charme. Een voordeel van eikenhout ten opzichte van andere houtsoorten is dat het gemakkelijk kan worden gekleurd. Door deze eigenschap kan het een kamer opvrolijken met zijn lichte kleur of juist weer met een donkere kleur. Ook is eikenhout bestand tegen insecten en schimmels. Dat zorgt ervoor dat ze geen risico vormen op aantasting van de luchtkwaliteit in huis. Vanwege het algehele vermogen om insecten, schimmels en andere veelvoorkomende huishoudelijke allergenen te weerstaan, is eik misschien wel een van de meest hygiënische vloerbedekking die er is.

Kosten en veelzijdigheid

Voor de duurzaamheid die eikenhout bezit is het relatief goedkoop. Eikenhout is veelzijdig en goed aanpasbaar. Eik begint zacht en kneedbaar, maar als het eenmaal droog wordt is het hard en duurzaam. Dit maakt het een uitstekende keuze voor het gebruik bij veel projecten. Intern kan eikenhout worden gebruikt om ondersteunende frames, balken, decoratieve elementen en vloeren te maken. Buiten krijgt eikenhout een heel ander leven. Eikenhout kan worden gebruikt voor gevelbekleding, hekweken en landschapsprojecten. De sterkte en de duurzaamheid van eikenhout betekent ook dat het een goed materiaal is voor de constructie van bedden.

Wat vind jij het belangrijkste voordeel van eikenhout?