De voor,- en nadelen van een betonnen vloer

Van alle materialen die kunnen worden gebruikt voor vloeren, lijkt beton of een industriële look met beton ciré tegenwoordig de meest interessante optie. Natuurlijk heeft het, net als alle andere materialen, zowel goede als slechte onderdelen. Daarom bespreken we hieronder de grootste voor- en nadelen van betonnen vloeren.

De voordelen:

  • Betonnen vloeren zijn zeer duurzaam en zeer veerkrachtig, waardoor ze moeilijk te beschadigen zijn. Door de slijtvaste betonstuc van betonnen vloeren hoef je je geen zorgen te maken over zaken als hoge hakken, klauwen van huisdieren of meubelpoten die het oppervlak beschadigen, omdat het bijna onmogelijk is.
  • Betonnen vloeren zijn zeer milieuvriendelijk. De reden waarom het hebben van betonnen vloeren een milieuvriendelijke optie is, komt in feite omdat er in de meeste gevallen al een betonnen ondervloer bestaat onder een ander vloermateriaal, dus alles wat u eroverheen doet, zal worden verwijderd.
  • Betonnen vloeren vereisen minimaal onderhoud. U verzegelt of waxt het elke 3 tot 9 maanden en u gebruikt periodiek een neutraal reinigingsmiddel. Het is gemakkelijker dan met houten vloeren, dat is zeker.
  • Als u goed voor uw betonnen vloeren zorgt, kan deze in principe oneindig lang meegaan. Het enige dat u hoeft te doen, is ervoor te zorgen dat u om de paar maanden wax en sealer gebruikt om het oppervlak te beschermen en voor een frisse uitstraling te zorgen.
  • Als u kiest voor een betonnen vloer, maar u besluit op een gegeven moment iets anders te willen, dan hoeft u alleen maar de nieuwe vloer er overheen te leggen. Dit geeft je meer vrijheid bij het kiezen van een verandering, omdat je begint met een zeer veelzijdig oppervlak.
  • Betonnen vloeren zijn er ook in verschillende kleuren en textuur effecten te verkrijgen, dus niet alleen in de grijze vorm die je waarschijnlijk zou verwachten.

Nadelen:

  • Omdat beton zo’n sterk en duurzaam materiaal is, kan dit ook een probleem vormen. Als u bijvoorbeeld struikelt en valt, raakt u waarschijnlijk gewond. Als je iets op de grond laat vallen, raakt het beschadigd.
  • Betonnen vloeren hebben een zeer hard oppervlak, dus langdurig staan ​​kan oncomfortabel zijn. Natuurlijk kunnen tapijten en vloerkleden het probleem oplossen.
  • Beton houdt de warmte niet goed vast, dus je vloeren zullen erg koud aanvoelen, vooral in de winter. Tapijten en vloerkleden kunnen het probleem verminderen, maar niet als u liever hebt dat de vloeren eenvoudig zijn en geen accessoires bevatten.
  • Een correct geïnstalleerde betonnen vloer levert normaal gesproken geen vocht gerelateerde problemen op. Als het beton echter niet goed is afgedicht, kan het zeer gevoelig zijn voor het binnendringen door vocht. Als vloeistof in de poriën van een betonnen vloer terechtkomt, kan dit leiden tot schimmel of bevriezing van het vocht, wat kan leiden tot scheuren in de vloer.