Zoek verkoeling met een terrasoverkapping

Vrijstaande-overkapping

De afgelopen weken is het vrijwel onafgebroken erg warm geweest in Nederland. Het kwik steeg op sommige dagen zelfs boven de 35°, waardoor soms ook gezonde volwassen mensen lichamelijke klachten kregen door de hitte. Tijdens deze warme dagen is het dus zaak om de verkoeling op te zoeken, om op die manier de dag wat comfortabeler door te komen. Maar omdat het in Nederland lang niet altijd goed weer is, wil je er natuurlijk aan de andere kant ook volop van genieten.

En dat kan ook! Namelijk met een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping zorgt voor een overdekt stukje tuin, waardoor je een schaduwrijke plek creëert. Terrasoverkappingen zijn de laatste jaren in Nederland steeds populairder geworden. Daardoor is een heuse markt voor ontstaan en zijn er inmiddels vele verschillende soorten overkappingen verkrijgbaar. Dat is natuurlijk fijn, want op die manier is er voor ieder wat wils. Echter, de moeilijkheid ligt in de vraag welke overkapping het beste bij jouw situatie past. Daar gaan we in dit artikel een antwoord op proberen te geven.

Luxe-terrasoverkappingWil je een vrijstaande of een aanbouwoverkapping?

In de basis zijn er twee soorten terrasoverkappingen. Een die je tegen je woning wordt kunt bouwen, waardoor je als het ware een grotere woonkamer krijgt, en een variant die vrijstaand is en die je in principe op iedere plek in je tuin neer kunt zetten.

Wanneer je voor een constructie kiest die je tegen je woning aanbouwt, is het van belang dat je beseft dat de hoeveelheid daglicht die je woonkamer binnenkomt afneemt en je woonkamer dus iets donkerder wordt. Dat gegeven kun je echter ondervangen met een glazen dak. Het is dan wel van belang om direct onder het glazen dak zonwering te laten monteren, zodat je tijdens de warme dagen niet wegsmelt onder je overkapping.

De materiaalkeuze

Overkappingen zijn van hout, aluminium of kunststof gemaakt. De houten overkappingen zijn met name erg mooi als je een landelijke uitstraling wilt creëren. Echter, niet alle houtsoorten zijn onderhoudsvrij. Ben je dus iemand die er niet van houdt om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren? Dan kun je beter kiezen voor een terrasoverkapping van kunststof of aluminium. Een aluminium terrasoverkapping is licht van gewicht waardoor hij ook op de wat zwakkere bodems prima kan worden neergezet. Er zijn echter wel grote kwaliteitsverschillen tussen het gebruikte aluminium.

In de regel kun je ervan uit gaan dat een goedkope terrasoverkapping (van een paar honderd euro) minder goede kwaliteit aluminium bevat dan een terrasoverkapping van een bekend merk zoals Weinor. Ben je dus iemand die van kwaliteit houdt en geen risico wilt lopen dat de staanders op den duur beginnen door te zakken? Dan is een terrasoverkapping van Weinor of een ander kwalitatief goed merk de juiste keuze.

Vrijstaande-overkappingAccessoires

De accessoires maken je overkapping geheel af. In principe zijn alle accessoires die je nodig hebt los te krijgen en kun je ze dus ook achteraf nog aan je overkapping toevoegen. Echter, er zijn ook modellen verkrijgbaar waarbij de accessoires in de staanders zijn verwerkt, wat een veel mooier totaalplaatje oplevert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de waterafvoer of aan de verlichting die in de staanders is weggewerkt.

Oriënteer je goed

Nu het volop zomer is en iedereen op zoek is naar verkoeling, zijn terrasoverkappingen op dit moment erg populair. Bovendien hebben diverse aanbieders mooie zomeracties waarmee je kunt besparen of gratis accessoires bij aanschaf kunt krijgen. Oriënteer je daarom goed op de verschillende soorten mogelijkheden om op die manier de juiste overkapping tegen een goede prijs aan te schaffen.