Aantal inbraken neemt tijdens de vakantie toe

Inbraak-tijdens-vakantie

Nadat we met ze allen ieder jaar hard hebben gewerkt gaan we in de zomerperiode op een welverdiende vakantie. Een andere groep mensen, inbrekers, gaat op dat moment echter hard aan het werk om in te breken. Op zich logisch (maar niet terecht!), want tijdens vakanties worden huizen vaak minder goed bewaakt. Toch kun je van allerlei maatregelen nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. In dit artikel delen we een aantal tips met je.

Inbraak-tijdens-vakantieVoorzie alle ingangen van je woning van goede sloten

Nog altijd zijn er veel huizen die zijn uitgerust met standaard sloten die eenvoudig zijn open te breken. Vervang daarom, voordat je met vakantie gaat, al je oude sloten voor anti-inbraak sloten. Een goed slot is onder andere beveiligd tegen kerntrekken, een techniek waarmee dieven binnen mum van tijd je woning binnen weten te dringen.

Vergeet de garagedeur niet!

Een ingang tot de woning die vaak over het hoofd wordt gezien, is de garagedeur. Deze deur is vaak eenvoudig open te breken als je een verouderd slot hebt. Tegenwoordig zijn er deuren verkrijgbaar die standaard zijn uitgerust met allerlei anti-inbraak technieken en extra sloten. Een voorbeeld van een merk die hierin goede stappen heeft gezet, is het Duitse merk Hörmann. Toch hoeft het niet zo te zijn dat een oude garagedeurdeur per definitie eenvoudig is open te breken. Je kunt namelijk ook losse goede sloten kopen en die (laten) bevestigen. Klik hier voor een webshop waar je onderdelen voor je garagedeur kunt bestellen.

Zorg voor vrij zicht rondom je woning

Met deze maatregel verklein je de kans dat inbrekers bij je woning willen inbreken. Als je er namelijk voor zorgt dat ze overal in het zicht staan, dan zullen ze zich drie keer bedenken voordat ze bij je proberen in te breken. Echter, ook hier geldt dat de ingang van de garage vaak over het hoofd wordt gezien. Een mooie oprit met heggen aan weerszijden oogt natuurlijk hartstikke mooi, maar neemt ook veel zicht weg voor de garagedeur. Ben je aan je heg gehecht en wil je hem niet verwijderen? Dan kun je er ook voor kiezen om hem vlak voor je vakantie flink te snoeien, zodat mensen er goed overheen kunnen kijken.

Breng sensoren aan op je verlichting

Als inbrekers ergens niet van houden, is dat ze in de schijnwerpers worden gezet op het moment dat ze bij je proberen in te breken. Daarom loont het om bij de deuren rondom je woning verlichting met sensoren te plaatsen, zo schrikken inbrekers zich rot en zullen ze maken dat ze wegkomen.

Sociaal media

Het gebruik van sociale media tijdens je vakantie is sterk af te raden. Natuurlijk kun je wel gewoon reageren op berichten van vrienden, maar plaats in ieder geval zelf geen vakantiefoto’s en vertel ook niet dat je op vakantie bent. Iedereen kan namelijk je activiteiten op sociale media zien als je deze niet goed hebt afgeschermd. En daarom is het beter om helemaal geen risico te nemen.

Maak jezelf niet gek!

De vakantieperiode is vooral bedoeld om tot rust te komen en van het mooie weer te genieten. Maak jezelf daardoor gek en neem de maatregelen waarmee je de kans op een inbraak flink verkleind. Een inbraak kan namelijk jarenlang voor mentaal ongemak zorgen, omdat er wildvreemden in je woning hebben rondgesnuffeld en er wellicht met spullen vandoor zijn gegaan waar je veel emotionele waarde aan hechtte. Met dat in het achterhoofd hopen we dat we je bewust hebben gemaakt van het belang van het nemen van anti inbraakmaatregelen en in het bijzonder tijdens de vakantie.