Wat is watervast multiplex?

watervast multiplex

Watervast multiplex is een plaatmateriaal dat wordt opgebouwd uit houtfineerlagen die kruislings aan elkaar worden vastgelijmd met watervaste lijm, waardoor deze erg sterk is en geschikt om buiten te gebruiken. Er bestaan verschillende diktes en types multiplex, zo kan een plaat bestaan uit een mix van verschillende soorten hout zoals berkenhout, eucalyptus, of okoumé. Het wordt dan ook bij veel projecten gebruit waar vocht bij komt kijken en is dan ook een zeer gewild product.

watervast multiplex

Voor zowel binnen- als buiten

Multiplex wordt gebruikt voor diverse constructies binnen- en buitenhuis. Bijvoorbeeld als bouwplaat voor de afwerking van plafonds, vloeren of wanden. Maar ook voor het bekleden van gevels of een dak overstek. Met andere woorden is het multi-inzetbaar voor verschillende werkzaamheden in/op of rondom het huis. Let tijdens het gebruik van multiplex wel op de verschillende kwaliteitsklassen. De voorzijde is gefineerd met kwaliteit B, waarbij de achterzijde in kwaliteit BB is gefineerd. Dit wil zeggen dat de voorzijde met kwaliteit B een hogere fineer klasse heeft met minder onzuiverheden ten opzichte van de met kwaliteit BB geklasseerde achterzijde. Deze heeft meer onzuiverheden, en daarom dus beter geschikt als achterzijde.

Voordelen

Om multiplex een zo lang mogelijke levensduur te geven, moet het op de juiste manier afgewerkt worden. Het is daarom essentieel om gebruik te maken van een rand-sealer om vocht tussen de platen te weren. Bij een correcte afwerking, gaat je multiplex jaren mee! Zowel bij projecten binnen als buiten.

Multiplex is in vergelijking met andere houtsoorten of oplossingen ook licht van gewicht. Dit maakt het makkelijk om te verplaatsen, of om mee naar boven te sjouwen.

Door de eenvoudige structuur en vlakke afwerking is multiplex ook zeer gebruiksvriendelijk om te bewerken met zaag of andere handwerktuigen. Het laat daarnaast ook toe om makkelijk af te werken met een likje verf.

Kwaliteitskeurmerk

Niet alle multiplex platen zijn geschikt voor buiten. Let bij je aankoop van multiplex op of de plaat het WBP-keurmerk heeft. WBP staat voor Water Boiled Proof. Dit wil zeggen dat het multiplex een kookproef van minstens 72 uur heeft doorstaan waarbij de op elkaar gelijmde platen niet hebben losgelaten. Als een multiplex plaat het WBP-keurmerk heeft, kan deze buiten gebruikt worden.

Waar vind je watervast multiplex?

Multiplex wordt bij vrijwel iedere groothandel van bouwmaterialen verkocht. Je koopt deze makkelijk in bulk in en ze worden meestal aangeboden met vaste afmetingen. Of je kan ze reeds op maat gemaakt hebben zodat je er direct mee aan de slag kan.