3x creatief met spaanplaat

Na maanden ons leven aan te hebben moeten passen aan de huidige gezondheidscrisis, hebben we inmiddels met elkaar ons draai gevonden in het nieuwe normaal. Misschien ben jij eindelijk jouw eigen bouwproject thuis begonnen, iets waar je wellicht al een aantal maanden over nadacht? Of misschien heb je juist in een spontane bui wat ideeën op papier gezet. Tijd om die uit te gaan werken! In dit blog lees je hoe je spaanplaat kunt gebruiken voor verschillende DIY projecten. Spaanplaat is opgebouwd uit kleine houten spaanders die heel dicht op elkaar worden geperst. Het is gemakkelijk te zagen en te frezen, eenvoudig te behandelen dankzij de gladde oppervlakte en makkelijk om te verwerken. Het wordt daarom veel gebruikt voor zowel interieurbouw en meubelbouw als voor constructieve doeleinden. Als decoratief plaatmateriaal kom je veelal gemelamineerd spaanplaat tegen. Hierbij is de spaanplaat aan beide zijden voorzien van een laag melamine. Dit is een geïmpregneerde papierlaag die stak tegen de houtsplinters wordt geperst. Hierdoor krijgt de plaat een kleur en structuur. Bij Gemelamineerd spaanplaat kleuren kun je denken aan eiken, grijs, wit, blauw en beige. Maar ook kleuren als rood, zwart en oranje komen voor. Hierdoor kun je met spaanplaat verschillende projecten beginnen. Ondanks dat spaanplaat licht van gewicht is, is het toch heel krachtig. Niet alleen kan het dus tegen een flinke stoot, maar het is ook duurzaam en slijtvast.

Tv-meubel

Een meubelstuk waar je vaak tegenaan kijkt is het tv-meubel. Het biedt niet alleen ruimte voor de tv, maar ook voor bijvoorbeeld je muziekinstallatie, kastje voor digitale televisie, snoeren van de televisie en die oude collectie van videobanden en CD’s. Tv-meubels komen in verschillende kant-en-klare soorten en maten voor, maar nog leuker is het om het meubelstuk zelf te maken met spaanplaat. Zo kun je helemaal zelf het uiterlijk en de functie van het tv-meubel kiezen. Match ‘m bij je salontafel of kies juist voor een uniek ontwerp dat de show steelt in huis.

Keukenkastjes

Ken je dat, net te weinig opbergruimte in de keuken om alle pannen, borden en etenswaren netjes op te ruimen. Geen probleem als je wat spaanplaat in huis hebt, je kunt hier namelijk prima een extra keukenkastje van maken. Wil je nu liever geen verschil tussen de bestaande kastjes en de nieuwe, dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de hele rij bovenkastjes te vervangen door eigengemaakte exemplaren. Het biedt je ongetwijfeld meer ruimte om de keuken altijd netjes te houden en alle spullen op te kunnen bergen.

Ondervloer

Toe aan een nieuwe vloer of ben je net verhuisd naar een woning waar nog geen vloer in ligt? Dan kun je spaanplaat als ondervloer gebruiken. Vooral in oudere huizen gaan vloerdelen met de jaren hol of bol staan. Wanneer je hier laminaat, parket of vloerbedekking op wilt leggen zul je de kale vloer eerst vlak moeten maken met spaanplaat. Een dikte van 12 mm is vaak al voldoende.