Wat maakt EPDM dakbedekking zo populair?

EPDM dakbedekking wint snel aan populariteit en dat is niet zonder reden. EPDM, wat staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een synthetisch rubber dat vooral bekend staat om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het materiaal is extreem weerbestendig en kan temperaturen van -30°C tot 120°C zonder problemen weerstaan. Dit maakt het ideaal voor allerlei klimaten en weersomstandigheden. Bovendien is EPDM UV-bestendig, wat betekent dat het niet snel zal degraderen onder de zon, een veelvoorkomend probleem bij andere dakbedekkingsmaterialen.

Een ander groot voordeel van EPDM dakbedekking is de levensduur. Waar traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals bitumen gemiddeld 20 jaar meegaan, kan EPDM makkelijk 50 jaar of langer meegaan zonder dat er veel onderhoud nodig is. Dit maakt het een kosteneffectieve keuze op de lange termijn. Daarnaast is EPDM milieuvriendelijk omdat het recyclebaar is en vaak gemaakt wordt van gerecycleerde materialen. Dit sluit goed aan bij de groeiende vraag naar duurzame bouwmaterialen.

Buiten de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, is EPDM ook zeer eenvoudig te installeren. Voor zowel professionele dakdekkers als doe-het-zelvers biedt dit materiaal een gemakkelijke oplossing. EPDM dakbedekking kopen kan in complete kits, die alle benodigde materialen en instructies bevatten voor een succesvolle installatie. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare dakbedekking.

Kostenoverzicht en waar je op moet letten

Materiaalkosten en levensduur

Wanneer je kijkt naar de kosten van EPDM dakbedekking, moet je rekening houden met verschillende factoren. De kosten epdm per m2 kunnen variëren afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het materiaal. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de €10,95 en €80 per vierkante meter. Een dunnere variant van 1,30mm begint vaak rond de €10,95 per m², terwijl dikkere opties duurder kunnen zijn. Dit lijkt in eerste instantie misschien prijzig, maar gezien de lange levensduur van het materiaal, blijkt het vaak een kostenefficiënte keuze te zijn.

Naast de materiaalkosten moet je ook rekening houden met de extra benodigdheden zoals lijm, primer en andere accessoires. Deze kunnen de totale kosten enigszins verhogen, maar zijn essentieel voor een goede installatie. Gelukkig zijn er veel winkels die complete kits aanbieden waarbij alle benodigde materialen inbegrepen zijn tegen een gereduceerde prijs.

Installatieprijzen en vakmensen

Buiten de kosten van het materiaal zelf, kunnen ook de installatiekosten variëren. Als je ervoor kiest om een professional in te schakelen, kunnen de arbeidskosten aanzienlijk zijn. Toch kan dit een verstandige investering zijn als je zelf geen ervaring hebt met dakbedekkingen. Een professionele installatie garandeert vaak een langere levensduur en betere prestaties van het dak.

Voor degenen die liever zelf hun handen uit de mouwen steken, zijn er talloze video’s en handleidingen beschikbaar die stap voor stap uitleggen hoe je EPDM dakbedekking moet installeren. Dit kan aanzienlijk besparen op arbeidskosten en geeft bovendien een gevoel van voldoening wanneer je het project succesvol afrondt.

Dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van epdm

Bij het overwegen van EPDM dakbedekking kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Ten eerste is het belangrijk om de juiste dikte van het materiaal te kiezen afhankelijk van je specifieke behoeften. Dikkere varianten bieden meer duurzaamheid en isolatie, wat vooral handig kan zijn in extreme klimaten.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de ondergrond waarop je de EPDM gaat aanbrengen. Een gladde en schone ondergrond zorgt voor een betere hechting van het materiaal. Veel leveranciers bieden zelfklevende EPDM aan die geen primer of schoonmaakmiddel nodig heeft, wat het installatieproces aanzienlijk vereenvoudigt.

Tot slot is het raadzaam om aandacht te besteden aan eventuele garanties die worden aangeboden door leveranciers. Veel producenten geven lange garanties op hun producten, wat extra zekerheid biedt over de kwaliteit en duurzaamheid van de dakbedekking.

Als je al deze factoren in overweging neemt, wordt duidelijk waarom EPDM dakbedekking zo’n populaire keuze is geworden voor zowel commerciële als residentiële toepassingen.